Moto sezonas atklāšana: autovadītājus aicina būt uzmanīgiem, motobraucējus – nebūt pārgalvīgiem

25.04.2019

Lai gan moto sezona tradicionāli tiks atklāta tikai aprīļa nogalē, siltais laiks jau veicinājis moto transporta atgriešanos satiksmē. Gada pirmajās 14 nedēļās jau reģistrēti 35 satiksmes negadījumi ar mototransporta iesaisti, kas prasījuši viena cilvēka dzīvību, bet 30 motociklisti un mopēdisti guvuši dažādas traumas, informē Valsts policija. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) rīcībā esošā informācija, apdrošinātāji atlīdzībās par ceļu satiksmes negadījumiem, kuros iesaistīti moto transportlīdzekļi, šogad izmaksājuši jau vairāk nekā 8000 eiro.

Strauji iestājoties pavasarim un uzlabojoties laikapstākļiem, daudzi atsāk motosezonu pēc ilgāka pārtraukuma, tāpēc autovadītājiem, kas pieraduši pie ceļiem bez moto transporta, jābūt īpaši uzmanīgiem. Valsts policijas informācija liecina, ka šogad jau reģistrēti 22 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīts moto transports un cietuši 24 motociklisti. Šajā pat laika periodā reģistrēti arī 13 ceļu satiksmes negadījumi ar mopēda vadītājiem, cietuši seši mopēdisti un viens diemžēl gājis bojā.

BALTA dati liecina, ka aprīļa beigās, atklājot moto transporta sezonu, vērojama visaugstākā aktivitāte, iegādājoties motociklu OCTA polises: visvairāk polišu spēkratu īpašnieki iegādājas no marta beigām līdz maija vidum. Vērtējot atlīdzību pieteikumu skaitu, gads iesācies salīdzinoši mierīgi, taču apdrošinātāju pieredze liecina, ka līdz ar maiju negadījumu skaits tradicionāli pieaug. Lielākā pieteiktā atlīdzības summa šogad vienam atlīdzības pieteicējam bijusi 5823,76 eiro, kopā par visiem negadījumiem sasniedzot 8668 eiro.

“Lielākā daļa motobraucēju ar saviem spēkratiem ielās atgriežas līdz ar pavasara iestāšanos. Ziemas pauze un siltā laika iedvesmota pārgalvība var novest pie bīstamām situācijām un ļaunākajā gadījumā – satiksmes negadījumiem. Arī autovadītājiem jābūt uzmanīgākiem –  biežāk atpakaļskata spoguļos jāpārliecinās par citu satiksmes dalībnieku klātbūtni, kā arī jāievēro droša distance,” stāsta Kristaps Liecinieks, BALTA transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Sezona tik tikko sākusies, un ne visi moto braucēji paguvuši atgriezties satiksmē: saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datiem no Latvijā 2019. gada aprīlī reģistrētajiem 24 214 motocikliem un tricikliem apdrošināti (OCTA) ir vien apmēram trešā daļa – 7250.

Ik gadu aprīlī vērojams straujš apdrošināto spēkratu skaita pieaugums. Arī šogad 1. martā apdrošināti bija tikai 3238 spēkrati, tātad neilgā laikā iegādātas 4000 OCTA polises. Apdrošinātāji atgādina, ka līdz ar sava spēkrata apdrošināšanu nedrīkstētu aizmirst arī par moto transporta tehniskā stāvokļa pārbaudes veikšanu pēc ziemas dīkstāves, lai sezona sāktos ne tikai līksmi, bet arī droši.

Apdrošināšanas sabiedrība BALTA un Valsts policija aicina rūpēties par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību:

• ceļu segumu pēc ziemas daudzviet var klāt putekļi un bīstamas bedres, kas var kļūt par cēloni negadījumam ar motociklu, tāpēc jāizvēlas piemērots braukšanas ātrums;

• dodoties ceļā, jāpievērš uzmanība gaisa temperatūrai, jo motocikla riepas nodrošina pienācīgu saķeri tikai tad, ja asfalta temperatūra ir vismaz +8 grādi;

• ieteicams pārbaudīt motocikla riepu stāvokli. Ja tām pa ziemu nav nācies piedzīvot krasas temperatūras maiņas, riepas kalpos līdz pat piecām sezonām. Ja riepas ir vecākas, tās noteikti jānomaina;

• svarīgi izvēlēties drošu apģērbu un aizsargekipējumu – apavus ar cietu zoli, bikses no bieza auduma vai ādas, ērtu un kvalitatīvu ķiveri.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2018. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 104,7 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 16 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību Polijā. 2018. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,5 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:
Līna Lisnere
AAS BALTA
komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 26 40 10 41
E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

Nadīna Erdmane
Deep White
projektu vadītāja
Tel.: +371 26 20 16 66
E-pasts: nadina@deepwhite.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Ja noticis negadījums, izsauc palīdzību uz ceļa spiežot šeit.
    Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsi pieteikt arī zvanot 675 333 75

    *Pārliecinies, ka Tavā auto apdrošināšanas polisē ir iekļauts risks “Palīdzība uz ceļa”.