BALTA: šogad atlīdzībās par akmeņu un šķembu bojātiem auto vējstikliem izmaksāts jau vairāk nekā miljons eiro

17.07.2019

Katra ceturtā šogad pieteiktā KASKO atlīdzība ir par bojātu automašīnas vējstiklu, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Salīdzinot ar situāciju ziemas mēnešos, jūnijā grants, šķembu un akmeņu apskādētu vējstiklu skaits ir pieaudzis par 50%. Kopumā šogad atlīdzībās par vējstiklu bojājumiem BALTA auto īpašniekiem izmaksājusi jau 1,2 miljonus eiro.

“Tas, ka KASKO atlīdzību pieteikumi par bojātiem vējstikliem vasaras mēnešos pieaug, zināmā mērā ir likumsakarīgi, jo tieši šajā periodā cilvēki vairāk brauc ārpus pilsētas, tādejādi biežāk pārvietojoties pa grants ceļiem. Vējstiklu bojājumus lielākoties gūst ceļa posmos, ko klāj grants segums, kad no garām vai priekšā braucošās automašīnas tiek pacelti akmeņi, kas trāpa transportlīdzekļa priekšējā vējstiklā. Tāpat bojājumus veicinošs apstāklis ir arī aktīvā remontdarbu sezona, kas šobrīd norit uz valsts autoceļiem un palielina risku gūt automašīnu vējstikla bojājumus,” stāsta Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un riska parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

K. Liecinieks norāda, ka šī gada jūnijā BALTA saņēmusi teju 400 atlīdzību pieteikumus par bojātiem vējstikliem. Vidējās atlīdzības apmērs par bojājumu ir 500 eiro. Šī gada pirmajos 6 mēnešos apdrošinātājs par bojātu vējstiklu remontu vai nomaiņu izmaksājis jau 1,2 miljonus eiro.

Risks neiziet tehnisko apskati

Pat nelielu vējstikla plaisu ieteicams novērst nekavējoties, īpaši tad, ja tā ietekmē autovadītāja redzamību un līdz ar to apdraud vadītāja un pasažieru drošību. Tāpat pastāv risks, ka ar bojātu vējstiklu auto tehniskajā apskatē var netikt izsniegta atļauja piedalīties satiksmē, ja bojājums ir tāds, kas ierobežo autovadītāja redzamību, ietekmē stikla izturību un apdraud satiksmes drošību. Turklāt ātra bojājumu novēršana samazina iespēju, ka bojājums izpletīsies – jāņem vērā, ka jebkura plaisa gaisa temperatūras maiņas, auto vibrāciju un deformāciju ietekmē var izplesties.

Nomainīt vai remontēt?

“Jaunākajiem auto modeļiem, kuru vējstikls ir arī galvenā montāžas vieta dažādiem sensoriem, vējstikla nomaiņa ir ilgs un darbietilpīgs process, jo pēc nomaiņas sensori ir jākalibrē. Tādēļ mazāku stikla bojājumu gadījumā stikla remonts ir ātrākais un ekonomiskākais veids, kā atjaunot stikla iepriekšējo stāvokli un izturību. Jaunākās tehnoloģijas ļauj likvidēt bojājumu, nemainot visu vējstiklu. Tādējādi iespējams novērst gan plaisas rašanās iespējamību, gan samazināt radušos zaudējumus un vējstikla bojājumus novēršanai nepieciešamo laiku,” iesaka K. Liecinieks. Viņš arī uzsver, ka, lai gan reizumis spēkratu īpašnieki neuzticas stikla remontam, uzskatot, ka drošākais veids ir vējstiklu pilnībā nomainīt, vējstiklu remonts ir mūsdienīga, efektīva un videi draudzīga prakse, kas tiek plaši izmantota visā pasaulē.

 

Ņemot vērā negadījumu skaita pieaugošo tendenci, K. Liecinieks auto īpašniekiem, braucot pa grants un zemes ceļiem, kā arī ceļa posmos, kuros notiek remontdarbi, iesaka ievērot papildu piesardzību. Tajā skaitā ieteicams izvēlēties ceļa segumam un laika apstākļiem atbilstošu distanci ar priekšā braucošajiem auto. Tāpat ieteicams samazināt braukšanas ātrumu, īpaši brīdī, kad tuvojas pretimbraucoša automašīna. Lai pasargātu savu auto no bojājumiem, ceļa remonta posmos noteikti vērts nesteigties, ievērojot noteiktos braukšanas ātruma ierobežojumus.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2018. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 104,7 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 16 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību Polijā. 2018. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,5 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:
Līna Lisnere
AAS BALTA
komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 26 40 10 41
E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

Nadīna Erdmane
Deep White
projektu vadītāja
Tel.: +371 26 20 16 66
E-pasts: nadina@deepwhite.lv

назад

Связаться с нами

Найди центр обслуживания или автосервис
  • КАРТА СПИСОК

    Свяжитесь с нами через WhatsApp в будние дни с 8:00 до 18:00.

    Нажмите здесь или добавьте номер телефона +371 275 222 75 к своим контактам.

    Если случилось дорожное происшествие, вызовите помощь на дороге, нажав здесь.
    Так же помощь на дороге вы по-прежнему можете вызвать, позвонив по телефону 675 333 75.

    *Убедитесь, что в вашем полисе KASKO включен риск «Помощь на дороге».