“Ventspils reisa”, “HAVI Logistics” un “Latvijas gāzes” pārstāvji pilnveidojuši savas prasmes drošas braukšanas poligonā Austrijā

30.10.2015

Lai uzlabotu un radītu drošāku ceļa satiksmi, jau ceturto gadu tiek rīkots BALTA gada balvas konkurss, kura ietvaros tiek noskaidroti un apbalvoti Latvijā drošākie uzņēmumu autoparki. Šogad konkursa galvenā balva ir došanās uz drošas braukšanas poligonu Vācijā, bet pagājušā gada konkursa uzvarētājiem bija iespēja doties pilnveidot savas drošas braukšanas prasmes uz Test&Training” trasi Austrijā. Par to, ko jaunu iemācījās un cik vērtīgas ir bijušas apmācības Austrijā, stāsta titula Drošākais uzņēmuma autoparks 2014” ieguvēju Ventspils reiss”, HAVI Logistics” un Latvijas gāze” pārstāvji.

Uz apmācībām drošas braukšanas poligonā Austrijā šogad devās pārstāvji no pasažieru pārvadātāja „Ventspils reiss”, loģistikas uzņēmuma „HAVI Logistics” un uzņēmuma „Latvijas gāze”. Austrijas drošas braukšanas poligonā autoparku pārstāvjiem bija iespēja teorētiski un praktiski pilnveidot savas prasmes, braucot ar dažādu marku jaunām automašīnām („Mitsubishi”, „Mercedes”, „Kia”), kas ir aprīkotas gan ar automātisko pārnesumkārbu, gan mehānisko ātrumkārbu. Poligona instruktors sākotnēji pastāstīja, kā rīkoties dažādās neikdienišķās situācijās ceļu satiksmē, bet pēc tam deva iespēju ikvienam autovadītājam pašam personīgi izmēģināt, kā dažādos ātrumos droši izbraukt līkumus, kā pareizi bremzēt, kad nostrādā ABS bremžu pretbloķēšanas sistēma, kā arī to, kā droši izvairīties no neparedzēta šķēršļa un kā rīkoties saslīdēšanas brīdī.

Kā norāda "Ventspils reisa”personāla daļas un kvalitātes vadītājaGinta Rassa, uz apmācībām drošas braukšanas poligonā devās divi autobusa vadītāji-brigadieri, kuriem ir pietiekami liels autovadītāja stāžs. Tomēr pēc šīm apmācībām abi brigadieri atzina, ka apmācības poligonā esot bijušas ļoti noderīgas, jo tika iegūtas līdz šim nepieredzētas izjūtas un jaunas iemaņas, pašiem reāli izmēģinot un izjūtot katru ekstremālo situāciju, kas var atgadīties uz ceļa, vadot automašīnu. „No uzņēmuma vadības puses abi šoferi apmācībām tika izvēlēti apzināti, jo ikdienā uzrauga un koordinē katrs savu autobusu vadītāju brigādes darbu - viens tālsatiksmes maršrutos un otrs pilsētas maršrutos. Uzņēmuma vadībai ir svarīgi, lai iegūtās prasmes un zināšanas drošas braukšanas poligonā Austrijā tiktu nodotas arī pārējiem autobusu vadītājiem, un mēs zinām, ka tā arī jau patlaban tiek darīts,” stāsta G.Rassa.

„HAVI Logistics” pārstāvis Igors Sproģis norāda, ka apmācības Austrijā ir atsvaidzinājušas viņa zināšanas par sakarību starp ātrumu, ceļa seguma stāvokli un bremzēšanas ceļa garumu. „Mums bija iespēja novērtēt dažādu marku automašīnu uzvedību uz ceļa, kas ir būtiski, jo katrai no tām bija atšķirīga masa, jauda un garums. Interesanti arī bija izmēģināt savas spējas savaldīt automašīnu, pieaugot braukšanas ātrumam un braucot pa dažāda veida trasēm - slaloms, bremzēšana no kalna, neredzot šķērsli, šķēršļu apbraukšana un aktīva bremzēšana, kas parādīja vadītāja reakcijas ātrumu, kā arī aizmugurējās ass izslīdēšana uz vienu vai otru pusi. Un tas viss vēl uz slapja ceļa seguma. Jā, šīs apmācības patiešām bija noderīgas, un es ar prieku atgrieztos tur vēlreiz, jo mācīties un atjaunot zināšanas nekad nenāks par sliktu,” pārliecināts ir I. Sproģis.

Arī „Latvijas gāzes” pārstāvis Zigurds Freibergs stāsta, ka brauciens uz Austrijas drošas braukšanas poligonu viņam ir bijis patiešām ļoti vērtīgs. „Esmu patiesi priecīgs, ka varēju šajā braucienā piedalīties, un noteikti vēlētos to vēlreiz atkārtot.  Šajā braucienā bija iespēja uzzināt daudz jaunas informācijas par to, kā droši un pareizi rīkoties dažādas neikdienišķās situācijās ceļa satiksmē. Tāpat bija iespēja arī praktiski izmēģināt vairākus noderīgus paņēmienus, braucot pie stūres. Austrijā mums iemācīja tādas lietas, kuras Latvijā it nekur praktiski nemāca, piemēram, par to, kā pareizi rīkoties, kad nostrādā bremžu pretbloķēšanas sistēma ABS,” norāda Z. Freibergs.

Tāpat „Ventspils reisa”, „HAVI Logistics” un „Latvijas gāzes” pārstāvji norādīja, ka, neskatoties uz to, ka viņiem ir ilgu gadu pieredze, vadot dažāda veida transportlīdzekļus, šīs apmācības pierādīja, ka daudzas drošas braukšanas nianses jebkurā gadījumā ir nezināmas vai aizmirstas. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ šādas praktiskas drošas braukšanas apmācības ir lietderīgas jebkuram autovadītājam neatkarīgi no tā, vai viņš ir  profesionālis vai amatieris. “Bieži vien ceļa satiksmē piedalās tādi autobraucēji, kuri domā, ka ir profesionāli un spēj droši rīkoties jebkurā situācijā, taču patiesībā tā nav. Šis drošas braukšanas poligons vēl vairāk apstiprināja un pierādīja to, ka ir tiešām daudz praktisku lietu, kas būtu jāiemācās ikvienam autobraucējam, lai satiksme kļūtu pavisam droša,” - tā Z. Freibergs. 

Par konkursu „Drošākais uzņēmuma autoparks”

BALTA gada balvas „Drošākais uzņēmuma autoparks" konkursa mērķis ir uzlabot kopējo satiksmes drošību Latvijā, sniedzot uzņēmumiem praktisku informāciju, kā uzlabot sava autoparka pārvaldību. Pirmo reizi konkurss notika 2012.gadā.

Konkursu organizē Latvijas lielākā apdrošināšanas sabiedrība „BALTA”, LR Satiksmes ministrija, SIA „Drošas Braukšanas Skola” un SIA „SEB līzings”. Kā partneri konkursu atbalsta Ceļu satiksmes drošības direkcija, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija, autopārvadātāju asociācija „Latvijas auto”, „Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija”, informatīvais atbalstītājs - ziņu portāls „Delfi”

Konkursa mērķis ir noskaidrot Latvijas uzņēmumus, kuros vissekmīgāk tiek veikta autoparku pārvaldīšana, kā arī palīdzēt uzņēmumiem izvērtēt iespējamos riskus, kas saistīti ar autoparku un sniegt padomus tā efektīvākā un drošākā vadīšanā, uzlabojot kopējo satiksmes drošību Latvijā.

Papildu informācija:

Anita Irbīte

BALTA korporatīvās komunikācijas vadītāja

Tel.: +371 26 456 444

E-pasts: anita.irbite@balta.lv

 

Juta Krīgere

„DBS” izpilddirektore

Tel.: 29426162

E-pasts: juta.krigere@dbs.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Ja noticis negadījums, izsauc palīdzību uz ceļa spiežot šeit.
    Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsi pieteikt arī zvanot 675 333 75

    *Pārliecinies, ka Tavā auto apdrošināšanas polisē ir iekļauts risks “Palīdzība uz ceļa”.