Pērn BALTA atlīdzībās izmaksājusi 64 miljonus eiro*; lielākā bīstamība joprojām – uguns

17.01.2022

Uguns postījumi, ūdens noplūdes, smagas transportlīdzekļu sadursmes, neizpildītas saistības būvdarbos – Latvijā vadošās apdrošināšanas sabiedrības AAS BALTA (PZU grupa) pērn lielākās izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības saistītas ar dažādiem cēloņiem, tomēr vislielākos zaudējumus nesušas ugunsnelaimes, kas postījušas ēkas, iedzīvi, iekārtas un dārgu tehniku. Pagājušā gada desmit lielākie atlīdzību gadījumi kopā izmaksājuši 4,5 miljonus eiro, un astoņi no tiem saistīti tieši ar ugunsnelaimēm. Kopumā BALTA izmaksātā atlīdzību summa pērn ir sasniegusi 64 miljonus eiro.

Lielākie aizvadītā gada atlīdzību gadījumi saistīti ar ugunsgrēkos cietušām ēkām un iekārtām. Vienu no pēdējo gadu lielākajām atlīdzībām nozarē BALTA izmaksājusi SIA “Nygaard International” par 2020. gadā ugunsgrēkā nopostīto cūku fermas “Apriķi Bacon” kompleksu – teju 360 000 eiro par ražošanas iekārtām un 1,87 miljonus eiro par nodegušajiem ēku korpusiem. Gandrīz miljonu eiro sasniegusi atlīdzība kādai citai juridiskai personai par ugunsgrēkā bojātām ēkām, bet lielāko atlīdzību TOP 3 noslēdz gadījums, kad, veicot meža darbus, aizdegusies un pilnībā nodegusi dārga mežapstrādes tehnika, izmaksājot 230 000 eiro.

Uguns nesaudzē ne juridisku, ne fizisku personu īpašumus – starp desmit lielākajiem atlīdzību gadījumiem ir arī trīs atlīdzības par ugunsgrēkos nopostītām dzīvojamām ēkām, un zaudējumi svārstās no 100 līdz 200 tūkstošiem eiro par katru gadījumu. Biežākais nelaimes gadījumu cēlonis ir elektroinstalācijas bojājumu rezultātā izraisīts īssavienojums, taču, kā norāda apdrošināšanas eksperti, ugunsgrēku cēloņi mēdz būt visdažādākie – gan apkures sistēmu bojājumi, gan vienkārša neuzmanība.

“Apdrošināšanas nozarē ugunsgrēks ir vispostošākais risks, kas notiek salīdzinoši reti, bet pārsvarā nes vislielākos zaudējumus. Pozitīvi vērtējams tas, ka arvien vairāk cilvēku sāk domāt par īpašuma apdrošināšanu – tas nozīmē, ka sākam apzināties vērtību tam, kas mums pieder, un uzņemties atbildību, nepaļaujoties uz naivu cerību, ka “ar mani jau nekas nenotiks”. Tajā pašā laikā Latvijā salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm neapdrošinātā īpašuma īpatsvars joprojām ir ļoti augsts, un vismazāk no nekustamā īpašuma tiek apdrošināti dzīvokļi. Protams, apdrošināšana kā nozare mainās un attīstās, tiek radīti jauni produkti, tomēr nopietnākās atlīdzības un ikdienas likstas joprojām ir saistītas ar īpašuma jomu, tāpēc vērtīga jaunā gada apņemšanās ēku saimniekiem būtu pienācīgas rūpes par drošības spilvenu, apdrošinot savu īpašumu,” stāsta BALTA Apdrošināšanas atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Līdzās ugunsnelaimēm lielākos zaudējumus, kādi pērn reģistrēti BALTA, nesuši arī cita rakstura negadījumi: kravas transportlīdzekļa sadursme ar vilcienu, pilnībā iznīcinot vienu tā vagonu, garantiju apdrošināšana par nekvalitatīvu būvdarbu veikšanu vai saistību neizpildi, ūdens noplūdes radīti bojājumi ēkai. Nevienā no šiem gadījumiem atlīdzība nav bijusi mazāka par 100 000 eiro.

Pērn ir novērojams īpaši straujš atlīdzību pieaugums attiecībā uz ūdens noplūdēm īpašumā gan skaita, gan vidējās izmaksas lieluma ziņā. Ar šo risku saistīto atlīdzības pieteikumu skaits, ko 2021. gadā saņēmusi BALTA, bija teju 200 gadījumu mēnesī, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš.

Ūdens noplūžu, kas ir visbiežākais nekustamā īpašuma bojājumu iemesls, kontekstā jārunā par vēl kādu būtisku tendenci, kas skar arī apdrošināšanas nozari – būvniecības nozares inflāciju. Izmaksas par remontdarbiem aug strauji, pērn – vidēji par 18%, un Ingus Savickis norāda – būvniecības inflācija skar arī tos, kas neko nebūvē. Patlaban atjaunot dzīvojamo ēku par mazāk nekā 1000 eiro kvadrātmetrā ir gandrīz neiespējami. Lai pilnībā pasargātu savu mājokli, BALTA aicina, apdrošinot īpašumu, veikt nelielu pašvērtējumu par atjaunojuma vērtībām, kur vēsturiskās izmaksas tiek palielinātas par celtniecības inflāciju, kā arī ieklausīties apdrošinātāju ieteikumos.

*BALTA 2021. gadā bruto izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoms

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2020. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 107,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji 18 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,33 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Lisnere

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel.: +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

 

Janīna Biteniece

Deep White

projektu vadītāja

Tel.: +371 26 70 63 61

E-pasts: janina@deepwhite.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Palīdzība uz ceļa

    Sniegsim atbalstu, ja Jūsu auto nepieciešama tehniskā palīdzība uz ceļa vai evakuācija.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību uz ceļa spiežot šeit. Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsiet pieteikt arī zvanot 675 333 75.

    Palīdzība mājās

    Sniegsim atbalstu avārijas situācijās! Izsauc “Palīdzību mājās”, lai saņemtu sertificētu meistaru palīdzību.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 333 75.

    Ceļotājiem ārzemēs

    Sniegsim atbalstu, ja nepieciešama medicīniskās palīdzības vai repatriācijas organizēšana ceļojuma laikā.
    Ja noticis negadījums, izsauciet palīdzību zvanot 675 001 74.