Apdrošinātājs brīdina – dārza darbos gūtās traumas ir smagas, atlīdzībās izmaksāts līdz pat 30 000 eiro

01.06.2021

Siltie laikapstākļi liek daudziem Latvijas iedzīvotājiem ar steigu ķerties pie dārza iekārtošanas un teritorijas uzlabošanas darbiem. Jumta labošana, mauriņa pļaušana, koku un krūmu apcirpšana un siltumnīcas būvēšana vai remonts – tie visi ir darbi, bez kuriem vasarā neiztikt, lai mājokļa teritorija būtu skaista, sakopta un sagādātu prieku. Tikmēr apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) atgādina – riski veselībai un pat dzīvībai pastāv, arī darbojoties pie mājas vai dārzā, tāpēc ir stingri jāievēro darba drošība. Diemžēl cilvēki mēdz aizmirst, cik bīstams ir darbs augstumā vai strādāšana ar zāģi vai pļaujmašīnu. BALTA šopavasar atlīdzībās par dārza darbos gūtām traumām jau izmaksājusi vairākus desmitus tūkstošus eiro.

“Ik gadu laikā, kad mājsaimniecībās aktīvi pieaug darbošanās dārzā pēc nosacīta ziemas “miega”, mēs redzam strauju lēcienu traumatisma statistikā. Diemžēl šis gads nav izņēmums. Traumas pārsvarā tiek gūtas, veicot it kā ļoti ierastus darbus un, iespējams, tieši tādēļ nepievēršot pienācīgu uzmanību drošības aspektam. Rosība ap māju viennozīmīgi ir apsveicama, tomēr, veroties gana bēdīgajā statistikā, gribas rosināt cilvēkus aizdomāties par to, ka darbs uz jumta vai ar zāģi nav veselības vai dzīvības cenas vērts. Šādos gadījumos ir jānodrošinās ar nepieciešamo drošības aprīkojumu un jāstrādā ar iespējami lielu piesardzību, koncentrējoties tikai un vienīgi uz darāmo,” brīdina Sandra Pietkēviča, BALTA Personu produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja.

BALTA nelaimes gadījumu apdrošināšanas statistika liecina, ka traumas, kas gūtas dārza darbos, ir visdažādākās – gan nelielas, gan smagas ar paliekošām sekām un pat diemžēl arī ar traģisku iznākumu. Atlīdzības, ko apdrošinātājs par negadījumu izmaksā, ir atkarīgas no traumas smaguma un izvēlētā apdrošināšanas seguma jeb summas, par kādu klients novērtējis savu veselību un dzīvību, variējot no dažiem desmitiem līdz pat 30 000 eiro par negadījumu.

Tipiskas traumas, ko gūst cilvēki pavasarī un vasarā, ir ievainojumi, kas radušies, zāģējot vai pļaujot. Kāds apdrošinātāja klients, zāģējot dēļus ar ripzāģi, zaudējis vairākus pirkstus; cits, atjaunojot siltumnīcu, traumu guvis, iezāģējot sev rokā. Vēl kāds klients zaudējis pirkstu, darbojoties ap pļaujmašīnu. Turklāt zāģēšana var būt bīstama arī citos aspektos, piemēram, kādam klientam, zāģējot malku, no statīva noripojis liels koka stumbrs un uzkritis uz kājas, iespiežot to starp betona bloku un smagi traumējot. Atlīdzību izmaksu summas šajos gadījumos bijušas no 1 200 eiro līdz 3 000 eiro.

BALTA atlīdzību pieteikumu vidū ir arī citi nopietni traumu cēloņi un apstākļi. Piemēram, kāds klients saņēmis triecienu ar lauzni sejā, kas tam izslīdējis no rokām žoga remonta laikā. Cits apdedzinājis plaukstas ar ķīmisku šķidrumu lieveņa betonēšanas laikā. Vairāki klienti paslīdējuši siltumnīcā un guvuši traumas, krītot vai sagriežoties ar plīstošiem stikliem.

Visbīstamākais no dārza un mājas darbiem, kā rāda apdrošinātāja statistika, ir darbošanās augstumā. Kādam klientam izmaksāta atlīdzība par ribu lūzumu, kas gūts, krītot no ābeles, kurai klients bija apzāģējis zarus. Citam, remontējot siltumnīcu, saļodzījušās kāpnes, un kritiena rezultātā lauztas ribas. Diemžēl nesen BALTA pieredzē ir bijis arī letāls gadījums, kad, veicot remonta darbus uz jumta, kāds klients krītot gājis bojā. Šādos gadījumos atlīdzība var sasniegt desmitus tūkstošu eiro un vairāk atkarībā no līguma nosacījumiem.

“Kopumā varam novērot tendenci, ka cilvēki arvien vairāk interesējas par iespējām, kā sevi finansiāli pasargāt ar nelaimes gadījumu apdrošināšanu, kas atkarībā no izvēlētā seguma sedz ārstēšanās izmaksas, rehabilitāciju, slimnīcas dienas naudu un citas izmaksas. Tāpat vērojama pārliecinoša tendence, ka cilvēki izvēlas lielākas apdrošinājuma summas, arvien vairāk apzinoties savas dzīvības vērtību. Tā ir pozitīva pazīme, kas liecina par cilvēku vēlmi pasargāt sevi, savu veselību, savus tuviniekus un finansiālu stabilitāti. Vienlaikus gan jāuzsver, ka dārza darbos gūtās traumas pārsvarā ir ļoti nepatīkamas, sāpīgas un pat nereti dzīvībai bīstamas – neskatoties uz to, ir vai nav apdrošināšanas polise, aicinu cilvēkus darīt darbus bez steigas un pārgalvības, lai izvairītos no nepatīkamas pieredzes un liekām raizēm sev un tuviniekiem,” aicina Sandra Pietkēviča.

Par apdrošināšanas sabiedrību BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. 2020. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms bija 107,3 miljoni eiro. Latvijas iedzīvotāji17 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja. BALTA ietilpst PZU grupā, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un lepojas ar vairāk nekā 22 miljonu klientu uzticību piecās valstīs. 2020. gadā PZU grupas parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 5,33 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā www.balta.lv un www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

Papildu informācija:

Līna Lisnere

AAS BALTA

komunikācijas vadītāja

Tel.: +371 26 40 10 41

E-pasts: lina.lisnere@balta.lv

 

Janīna Biteniece

Deep White

projektu vadītāja

Tel.: +371 26 70 63 61

E-pasts: janina@deepwhite.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Ja noticis negadījums, izsauc palīdzību uz ceļa spiežot šeit.
    Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsi pieteikt arī zvanot 675 333 75

    *Pārliecinies, ka Tavā auto apdrošināšanas polisē ir iekļauts risks “Palīdzība uz ceļa”.