Iebraukšana bedrē vidēji izmaksā 400 eiro, sadursme ar dzīvnieku – 1450 eiro

08.04.2016

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) rīcībā esošie statistikas dati liecina, ka arī pavasara un vasaras periodā spēkrata bojājumu biežākais cēlonis ir sadursme ar citu transportlīdzekli, tomēr šajā sezonā izteikti pieaug automašīnu vējstikla bojājumu, sadursmju ar dzīvniekiem un nekvalitatīvā ceļa seguma dēļ gūto bojājumu skaits. Zaudējumu apmērs par šādos negadījumos gūtiem bojājumiem var būt robežās no pārdesmit eiro līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošu eiro.

Pērn periodā no aprīļa līdz septembrim apdrošināšanas sabiedrība BALTA saņēma 9707 KASKO pieteikumus par ceļu satiksmes negadījumiem un spēkrata bojājumiem. Lielākā daļa no atlīdzību pieteikumiem saistīti ar sadursmi ar citiem transportlīdzekļiem (36%) un vējstikla bojājumiem (21%), kas radušies, piemēram, akmeņu dēļ. Tomēr būtiski atzīmēt, ka pavasara un vasaras periodā palielinās arī to negadījumu skaits, kuru cēlonis ir sadursme ar dzīvnieku (5%) vai nekvalitatīvs ceļa segums (2%). Vidējā izmaksātā atlīdzību summa KASKO segmentā par šādiem negadījumiem pērn periodā no aprīļa līdz septembrim bija EUR 794,71. Tomēr BALTA pieredze rāda, ka zaudējumi mēdz būt arī divdesmit līdz pat trīsdesmit reižu lielāki, ņemot vērā spēkrata vērtību un tam nodarītos bojājumus. Pērn, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgo periodu, atlīdzību skaits par šādiem negadījumiem pieauga par 24%.

„Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā, piemēram, transportlīdzekļu sadursmes, jāņem vērā, ka šī tipa negadījumu smaguma pakāpe un līdz ar to arī zaudējumu apmērs mēdz būt daudz lielāks. BALTA atgādina būt īpaši uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību ceļam un apkārt notiekošajam, lai pasargātu gan sevi, gan savu spēkratu,” norāda BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Juris Kipļuks.

Apdrošinātāja pēdējo trīs gadu dati par periodu no aprīļa līdz septembrim rāda, ka vidējais zaudējumu apmērs ceļu satiksmes negadījumos, kad spēkrats ir sadūries ar dzīvnieku, ir vislielākais, salīdzinot ar citu negadījumu tipiem. Pērn vidējā izmaksātā atlīdzība šajā periodā par konkrētā tipa negadījumiem bija 1456,35 eiro, savukārt lielākā izmaksātā atlīdzība par transportlīdzekļa bojājumiem, kas tika gūti, saduroties ar alni, tika aprēķināta 15 610,48 eiro apmērā.

Tāpat apdrošinātāja rīcībā esošie dati liecina, ka spēkrata bojājumi, kas radušies nekvalitatīva ceļa seguma un bedru dēļ, visbiežāk tiek gūti periodā no februāra līdz maijam, kad ceļa kvalitāte ir viskritiskākā. Salīdzinot ar citiem gada mēnešiem, šajā periodā pieteikumu skaits divkāršojas. Pērn šajā periodā sabiedrības BALTA vidējā izmaksātā atlīdzība par šādiem bojājumiem bija 404,80 eiro. Savukārt lielākā atlīdzību summa, kas 2015.gadā tika izmaksāta par spēkrata bojājumiem nekvalitatīva ceļa seguma dēļ, sasniedza 8694,41 eiro.

 

Par apdrošinātāju BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK, Lietuvas Apdrošināšanas uzraudzības komisijas, Igaunijas statistikas departamenta un apdrošinātāju gada pārskatu datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā. Iedzīvotāju aptaujās iedzīvotāji 13 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja.

BALTA ietilpst PZU GRUPĀ, kas ir viens no līderiem Centrālās un Austrumeiropas apdrošināšanas tirgū. PZU ir uzņēmums ar 200 gadus ilgu pieredzi apdrošināšanā un Polijā lepojas ar vairāk nekā 16 miljonu klientu uzticību. 2014.gadā PZU GRUPA apdrošināšanas prēmijās parakstīja 3,95 miljardus eiro. Plašāka informācija internetā http://www.pzu.pl/relacje-inwestorskie.

 

Papildu informācija:

Juta Šteinerte
BALTA Korporatīvās komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 26 456 444
E-pasts: juta.steinerte@balta.lv

Arita Krūze
„P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” projektu vadītāja
Tel.:+371 28 337 073
E-pasts: arita.kruze@prae.lv

 

 

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Ja noticis negadījums, izsauc palīdzību uz ceļa spiežot šeit.
    Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsi pieteikt arī zvanot 675 333 75

    *Pārliecinies, ka Tavā auto apdrošināšanas polisē ir iekļauts risks “Palīdzība uz ceļa”.