Šovasar bērniem bīstamākās nodarbes – velobraukšana, batuts un šūpoles

04.09.2013

Beidzoties vasarai, kuru bērni lielākoties pavada, aktīvi atpūšoties un izklaidējoties, Latvijā lielākā apdrošināšana sabiedrība BALTA (RSA Grupa), apkopojot statistiku, secinājusi, ka šovasar no jūnija līdz septembra sākumam bīstamākās nodarbes bērniem bijušas riteņbraukšana, lēkāšana uz batuta un šūpošanās šūpolēs. 15% no gūtajām traumām bijušas saistītas ar velosipēdiem, savukārt 10% traumu ir saistītas ar lēkāšanu pa batutu vai šūpošanos. Vidējā atlīdzība par bērnu gūtajām traumām bijusi 110 latu.

Braucot ar riteni, traumas lielākoties guvuši bērni vecumā no 8 līdz 16 gadiem. Kopumā traumas visbiežāk gūtas dažādās aktivitātēs - braucot ar velosipēdu, skūteri vai mopēdu, lecot ūdenī vai spēlējot bumbu. Šādas traumas visbiežāk guvuši bērni 12 līdz 16 gadu vecumā, visvairāk zēni.

BALTA dati liecina, ka bērniem un īpaši vecākiem būtu jāatceras par drošību, lēkājot uz batuta un šūpojoties, jo šādās nodarbēs bērni guvuši 10% no visām traumām. Par batutu bīstamību arvien biežāk atgādina arī Latvijas bērnu ārsti un ķirurgi. Kā liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ķirurga Ulda Bergmaņa* apkoptā informācija, 2010.gadā bērni uz batuta guvuši 106, bet 2011.gadā – jau 157 traumas.

Tajā pašā laikā BALTA šīs vasaras statistika liecina, ka 10% gadījumos bērni guvuši traumas, paklūpot uz trepēm vai skrienot. Pieredze liecina, ka šādos gadījumos tiek iegūti ne vien ekstremitāšu lūzumi, bet smagākos gadījumos arī galvas traumas. Tāpat vasaras brīvlaikā bērniem gadījies arī kāds suņa kodums un apdedzināšanās gan ar karstiem šķidrumiem, gan gludekli. Atsevišķos gadījumos traumas radušās, lecot no salmu ruļļiem.

BALTA statistika liecina, ka kopumā šovasar 20% gadījumu bērniem radušās kāju locītavu traumas, 15% gadījumu tikušas traumētas roku vai pirkstu locītavas. Jāpiebilst, ka visbiežāk kājas traumējuši bērni vecumā no 10 līdz 12 gadiem, savukārt rokas – 14 līdz 15 gadus veci bērni. Kopumā vidējā atlīdzība, kas izmaksāta par bērnu traumām šajā vasarā, ir 110 latu.

Sākoties jaunajam mācību gadam, BALTA aicina vecākiem atcerēties vairākus derīgus padomus, lai rūpētos par bērnu drošību:
•    vecākiem saviem bērniem vēlreiz vajadzētu atgādināt un izrunāt visus būtiskākos ceļu satiksmes noteikumus, kā arī kopīgi izstaigāt ceļu no mājām līdz skolai, izstāstot iespējamās situācijas uz ceļa un pareizu rīcību tajās;
•    ja bērns uz skolu pārvietojas ar velosipēdu, vēcākiem būtu jāatceras iegādāties dažādus drošības līdzekļus savām atvasēm, tostarp ķiveri, ceļu un roku aizsargus, atstarotāju u.c.;
•    ņemot vērā, ka naktis kļūst garākas un dienas īsākas, vecākiem saviem bērniem noteikti jāiegādājas atstarotāji, kas tiek piestiprināti gan pie drēbēm, gan skolas somas;
•    ar bērniem nepieciešams pārrunāt to, kas jādara, lai nepieļautu ugunsnelaimi mājas vai skolā, kā arī rīcību gadījumā, ja notikusi nelaime un ir nepieciešama ugunsdzēsēju, mediķu vai policijas palīdzība;
•    bērniem, kas izmanto skolas autobusus vai maršruta autobusus, vecākiem būtu labi izskaidrot, kā pareizi un, neapdraudot savu drošību, iekāpt un izkāpt no transporta līdzekļa, lai autobusa šoferis bērnu pamanītu;
•    vecākiem saviem bērniem būtu jāatgādina drošība citās dzīves situācijās, piemēram, būt piesardzīgiem sarunās ar svešiniekiem, nekāpt nepazīstamu cilvēku automašīnās u.c.

Avots:
* žurnāls „IR”, izdevums 06.06.2013. - 12.06.2013.

Par apdrošinātāju BALTA

Saskaņā ar BALTA veikto aprēķinu, kas balstīts uz FKTK, Lietuvas Apdrošināšanas uzraudzības komisijas, Igaunijas statistikas departamenta un apdrošinātāju gada pārskatu datiem, BALTA ir nedzīvības apdrošināšanas tirgus līderis Latvijā.

Iedzīvotāju aptaujās iedzīvotāji 10 gadus novērtējuši BALTA kā godīgāko apdrošinātāju, liecina LETA un SKDS veiktā aptauja.

BALTA ietilpst „RSA Insurance Group”, kas ir viena no pasaulē vadošajām starptautiskajām apdrošināšanas grupām ar 300 gadu pieredzi. Tā ir nozares līderis Lielbritānijā, Skandināvijā, Kanādā, Īrijā, Āzijā, Latīņamerikā, kā arī Centrāleiropā un Austrumeiropā, kopumā piedāvājot apdrošināšanu gandrīz 140 valstīs. Grupas uzņēmumos strādā vairāk nekā 23 tūkstoši darbinieku. 2012.gadā tā apdrošināšanas prēmijās parakstīja 8,4 miljardu mārciņu. Plašāka informācija internetā http://www.rsagroup.com.


Papildu informācija:

Ilze Rassa
BALTA Komunikācijas vadītāja
Tel.: 2 6456444
E-pasts: ilze.rassa@balta.lv

Inga Bite
„P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības”
Tel.: 2 8626761
E-pasts: inga.bite@prae.lv

Atpakaļ

Sazinies ar mums

Klientu apkalpošanas vietas un sadarbības autoservisi

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu? Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

Datnes izmērs nedrīkst pārsniegt 10 MB.
Atļautie datņu veidi: gif jpg jpeg png txt rtf html pdf doc docx odt xls xlsx ods zip csv htm edoc.

Nepieciešama palīdzība vai atbilde uz jautājumu?Mūsu speciālisti palīdzēs un sniegs atbildi pēc iespējas ātrāk - ne vēlāk kā 2 darba dienu laikā. Informācija par citiem saziņas veidiem un atsauksmju apstrādi atrodama šeit.

  • Karte Saraksts

    Sazinies ar mums izmantojot WhatsApp, darba dienās no 8:00 – 18:00.

    Spied šeit vai pievieno tālruņa numuru +371 275 222 75 saviem kontaktiem.

    Ja noticis negadījums, izsauc palīdzību uz ceļa spiežot šeit.
    Palīdzību uz ceļa vēl joprojām varēsi pieteikt arī zvanot 675 333 75

    *Pārliecinies, ka Tavā auto apdrošināšanas polisē ir iekļauts risks “Palīdzība uz ceļa”.